maanantai 13. heinäkuuta 2015

Tuotearvosteluja. Pari aurinkopaneelia ja virtapankkeja.

Vajaan 600 km matkallani 30pv aikana ehti tulla tutuksi ennen matkaani hankkimani varavirta-lähteet ja aurinkopaneelit, joiden avulla ladata virtaa aurinkovoimalla, kun muuta virtaa ei olisi saatavilla ja siten taata aikaa minulle pitää Ipadia päällä suunnistuksessa ja sääennusteiden tarkkailussa. Osa tarvikkeista oli oikein toimivia, ja osalle meinasi tapahtua vesilintuun-lento kesken matkan. Nämä palautteet menevät myös myyjille, tokihan tahdon, tai toivon, että kokemuksistani joku voi ottaa opiksi. Toivottavasti myyjät ottavat palautteet rakentavasti.

Aluksi Seuraavat (kaksi) tarvikkeet eivät sopineet melontakäyttööni, tai joihin en ollut tyytyväinen.


http://www.e-ville.com/fi/3126-suomi-varasto/15496-varavirtapankki-aurinkokennolla-8000mah.html

1. E-ville.comin valikoimista löytyi matkaan roiskeenkestävä aurinkokenno-paneeli, ja laitteessa mukana 8000 mAh virtapankki. Melontakäytössä roikkui pari päivää liiveissäni. Aurinkopaneeli ei tuntunut lataavan lainkaan, vaikka vieressä oli kilpaileva tuote ja  Kilpaileva tuote latasi nopeasti ja tämä roiskeenkestävä oli ollut melontaliiveissäni roikkumassa koko päivän eli selvästi kaksinkertaisesti pitemmän ajan. Se myös latautui verkkovirrassa hitaasti, tämä on tuntumani. Meriolosuhteissa tai yleensäkin erämaaretkellä roiskeenkestävyydellä ei oikein ole merkitystä - parempi olla joko täysin vedenkestävä, tai ei ollenkaan. Laite kuitenkin toimii vieläkin, että siitä plussaa.


http://www.jimms.fi/fi/Product/Show/104958

2. Seuraavaksi Promate Solcase Air. Hintaansa nähden olisin toivonut tehokkaampaa ja selkeämpää toimintaa tältä. Ainakin suojasi Ipadia maissa ollessani. Hankaluutta lisäsi, että tarvitsi erikseen painaa nappia kotelon takaosassa, jotta latauksen sai käynnistymään saadakseni Ipadiin virtaa. Lataus saattoi keskeytyä itsestään, vaikka kotelossa oli erikseen vara-akku mukana (jostakin syystä ipadi latautui vain aurinkokennolla välillä, mietin, etteikö se lataa Solcasen akkua lainkaan kun aurinko paistaa). Oli rasittavaa vahtia koko ajan, toimiiko Solcase-kotelo, vaiko eikö se toimi ja lataako se ipadia, vai eikö se lataa. Solcase kotelossa oli mukana Lightnings-virtajohdot, mikä oli kätevä ominaisuus, mutta ne eivät olleet kovin laadukkaan oloisia, sillä pintakuoret irtoilivat paikoiltaan latauspäistä, ja niitä piti laittaa takaisin paikoilleen. Aurinkoisina päivinä, kun kirjoitin blogia, piti Ipad irroittaa kotelosta kirjoittelun ajaksi (jos avaat kotelon, kuvassa näkyvä aurinkopaneelihan jää ylösalaisin, eli varjoon!) ja tällöin mukana tulevat lyhyet johdot olivat haitaksi. Tilalle ei voinut liittää pitempiä johtoja. Kaiken kaikkiaan hyvä idea, kunhan yksinkertaistettaisiin ko. kotelon toiminta.




Seuraavaksi hyvin toimineet tuotteet,  ja jotka toimivat oikeasti silloin kun tarvitsi. a) Ensimmäisenä Oululaisen Teleputiikin tuotevalikoimaan kuuluva aurinkopaneeli. Se on kooltaan taskupokkarin kokoinen ja toimi aivan moitteetta. Ei ollut mitään nappuloita, joita erikseen painella, vaan johto kiinni tästä aurinkopaneelista vara-akkuun ja vara-akun valosta näki, että lataus oli käynnissä. Tällä latasin usein (ks. alla kohdat b ja c) Supespot 10400 vara-akkuni ja GP vara-akkuni. Superpotilla tai GP:llä sain pidettyä Ipadin latingissa. Lisäksi kätevää, kun voit sulkea 'kannet' kuin kirjan, jolloin kannet suojaavat roiskeelta ja iskuilta paneelia. Kansimateriaali on sellaista, ettei se liu'u kivillä ja metallipinnoilla. Kestävänoloinen ja kevyt tuote. Kesti hyvin kovaakin käsittelyä, kun tungin varusteita kajakkiin, niin tavarat eivät meinaneet mahtua. Tapanani oli tunkea tämä paneeli viimeisenä kannen alle. Ei murtunut ja vääntynyt, vaikka saatoin painella kovastikin. Mukana tuleva latausjohto saisi olla pitempi. Suosittelen tätä tuotetta retkeilykäyttöön, jos ei ole varaa hankkia yli 100€ kalliimpaa aurinkopaneelia!


a) http://www.teleputiikki.fi/puhelimet-ja-tarvikkeet/puhelintarvikkeet/xtorm-power-bank/aurinkopaneelit/xtorm-solar-booster-aurinkopaneeli.html


b) Superspot-vara-akku. Lisäturva matkalla. Latautui tehokkaasti, ja latasi puhelimeni ja Ipadini tehokkaasti.


b) http://cdon.fi/kodin_elektroniikka/superspot/superspot-powerbank-10400-mah-black-p33162308

c) Työnantajaltani saamani 20 vuotta palveluksessa-lahja GP GL301-vara-akku. Latautui tehokkaasti, ja latasi puhelimeni ja Ipadini tehokkaasti. Kuvassa näkyy kaksi usb-lähdettä. Toinen on tarkoitettu Ipadille, ja toinen puhelimelle. Näin Ipad tunnisti ja hyväksyi virtalähteen.

c) http://www.gpbatteries.com/INT/index.php?option=com_k2&view=item&id=347&Itemid=620


Mitä olen seurannut internet-keskusteluissa näiden vara-akkujen kestävyyttä, kun nyt itselläni ei ole paljoa kokemusta (puolitoista vuotta vara-akun omistajana), niin vinkiksi vara-akun ostaville seuraavaa: pidä vara-akut aina jos mahdollista, täydessä latingissa, niin ne säilyvät pitempään. Vara-akut ovat käteviä kotioloissakin, sillä siten voit pitää puhelimesi lähelläsi, eikä tarvitse viedä seinän viereen seinälaturiin puhelinta ja kun puhelin sitten soi, joudut etsimään puhelintasi. Naisilla vara-akku mahtuu hyvin käsilaukkuun, miehillä takin taskuun. Autossa ei tarvitse pitää johtoja. Kotona voit sitten ladata vara-akun siellä, missä normaalisti et tarvitse pistokkeita pitää varattuina.

Pojalleni ostin Samsung-merkkisen vara-akun. Hintaa tuli pikkasen lisää merkistä ja laadusta, mutta lisäetuna siinä on nopeus. Latautuu ja lataa nopeasti.

Keväällä tilasin Kiinasta kolmannenkin aurinkopaneelilla olevan vara-akun ikäänkuin vertailuksi ja kokeeksi. Sen koko piti olla 100 000 mAh ja hinta oli alle 20$. Tuote toimi yhden päivän. Ostopaikka oli Alibaba.com.

Ipadinani toimi retkeni ajan laite Apple iPad Air 2 16Gt Harmaa. Loisto-mobiili-sovelluksen kanssa yhdessä karttanani ja plotterinani pääsin helposti paikasta toiseen etenemään. Loisto-nimisen karttasovelluksen saa ostettua android, ipad laitteisiin ja myös kotitietokoneelle. Hinnat voivat vaihdella. Ipad kulutti virtaa tuskin lainkaan. Eniten virtaa kului, kun laitoin mobiilidatan päälle ja tutkin sääennusteita. Paperikarttoja mukanani oli ainoastaan Leifin antamat Kokkolan ja Pietarsaaren saaristokartat vinkkeineen ja Vaasan infosta tilaamani Vaasan saaristosta kartat. Joka päivä lähtiessä virtapalkki osoitti 100%. Päivän päätteeksi virtapalkki osoitti noin 90%. Loisto-mobiili-sovellus ei tarvinut mobiilidataa toimiakseen lainkaan, mikä oli loistava akkua säästävä seikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti